Schimmelnagels

Schimmelnagels is helaas een veel voorkomend probleem. De nagel is dik, brokkelig en lelijk verkleurd. Dit kan worden veroorzaakt door een schimmelinfectie. De meeste mensen noemen het overigens kalknagels. Maar niet iedere kalknagel is per definitie een schimmelnagel.

Schimmelinfectie kan voorkomen aan de nagels van handen en voeten. De aandoening aan de voeten begint vaak bij de nagel aan de grote teen. Als er geen behandeling plaatsvindt gaat de schimmel verder op “avontuur” en zullen ook de andere teennagels worden aangetast.

Een schimmelinfectie van de nagel gaat als volgt:

 • verkleuring van één nagel in wit of geel;
 • verandering van de witte of gele kleur in geelbruin;
 • de nagel verdikt, wordt hobbelig en brokkelig;
 • de nagel kan geheel of gedeeltelijk loslaten.
 • Vaak is er tegelijk sprake van voetschimmel tussen de tenen (in de volksmond “zwemmerseczeem” genoemd) hierbij kunnen pijnlijke kloofjes ontstaan.

Hoe ontstaan schimmelnagels?

Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Schimmels hebben het prima naar hun zin in slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels. Onder die omstandigheden kunnen “sporen” van schimmels zich gemakkelijk verspreiden. De sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus gemakkelijk mee in contact. Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen en sauna’s. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. U bent zelf dan weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met een schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.

Hoe zijn ze te voorkomen?

 • Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne.
 • Wat kunt u zelf doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden?
 • gebruik niet te veel zeep en spoel de zeepresten goed af;
 • desinfecterende zeep is niet effectief tegen schimels;
 • droog uw voeten zorgvuldig, ook tussen de tenen;
 • draag bij voorkeur sokken van wol of katoen;
 • draag goed passende, leren schoenen;
 • wissel de schoenen regelmatig;
 • draag slippers in openbare gelegenheden.

Behandeling van schimmelnagels: 

Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Wanneer de nagel door een schimmelinfectie is veroorzaakt, kan deze infectie zich langzaam gaan uitbreiden. Mede daarom is behandeling noodzakelijk. De behandeling van schimmelnagels is erg moeizaam en kan wel 6 tot 12 maanden duren. Dit komt doordat er tijd nodig is voordat de aangetaste gele delen van de nagel helemaal uitgegroeid zijn. Vooral de nagels van de grote teen groeien slechts enkele millimeters per maand. Door middel van schimmeldiagnostiek kan er gekeken worden om wat voor schimmel het gaat. Als dit bekend is kan de huisarts de juiste medicatie voorschrijven. Na enkele maanden (bij trouwe behandeling) kan er weer een gezonde nagel groeien die u geen last of pijn meer bezorgt. Een ondersteunende behandeling van de pedicure is van groot belang. Deze kan dikke en soms pijnlijke nagels dunner maken,wat de genezing bevordert.

Verder is het van groot belang dat de schoenen aan de binnenkant worden behandeld met een schimmeldodend middel. Uit voorzorg om te voorkomen dat schimmelsporen zich in de schoenen nestelen en zodoende herinfectie veroorzaken.

Wanneer u zich schaamt voor uw teennagels en graag met mooie nagels voor de dag wilt komen, is de gel van LCN een sublieme oplossing. Zie ook LCN correctie nagels

Delen via: